4 Aralık 2012 Salı

Vektör-Kuvvet Denge


Bu konu fiziğin en temel konusu olup birçok fizik sorusunun çözümünde pratiklik sağlamaktadır. Vektörler ve Kuvvetler konusundan ÖSS‘de Fen 1 sorularında birer tane sorulmuştur lys sınavında da sorulması muhtemel soru çeşitlerinden bir tanesidir. Vektörler videolu konu anlatımına geçmeden önce ön bilgi olşması açısından biraz değinelim. Videoda vektör nedir , çeşitleri nelerdir , vektörlerde toplama çıkarma işlemleri nasıl yapılır , bileşke vektör, vektörlerin özellikleri , vektörler hakkında sorular ve cevapları gibi şeylere değinilmiştir. İyi seyirler verimli çalışmalar dilerim .

Fizikte bazi büyüklükler sayilarla ifade edilebildigi halde, bazilarinin ifade edilebilmesinde sayilar yeterli olmamaktadir. Sayilarla birlikte yönün de belirtilmesi gerekir. Bu nedenle fizikte büyüklükler skaler ve vektörel büyüklükler olmak üzere iki gruba ayrilir.
1.
Skaler Büyüklükler
Kütle, enerji, sicaklik, is, elektrik yükü, zaman, hacim … gibi fiziksel büyüklüklerde yön ve dogrultu söz konusu degildir. Bu büyüklüklerin sayisal degeri ile birimi verildigi zaman büyüklük hakkinda yeterli bilgiye sahip oluruz. Bu tür büyüklüklere skaler büyüklükler denir.
2. Vektörel Büyüklükler

Hiz, kuvvet, ivme, yer degistirme gibi fiziksel büyüklükler yönlü büyüklüklerdir. Bu tür büyüklükler yalniz sayi ve birimle ifade edilemez. Büyüklügü, baslangiç noktasi, yönü ve dogrultusu ile bilinebilen niceliklere vektörel büyüklükler denir.
120 km/saat hizla giden bir tren denildigi zaman, olay net olarak ifade edilmemis demektir. Hangi yönde gittigi sorusu akla gelmektedir. Örnegin kuzeye dogru 30 km/saat hizla giden tren denilseydi, tam olarak ifade edilmis olurdu.

Vektör nedir ?

Vektör veya yöney, sayısal büyüklüğü ve birimi yanında, skaler niceliklerden farklı olarak yönü de olan niceliktir. Hız, kuvvet, ivme ve ağırlık örnek birer vektörel niceliktir. Vektörler bir sayı (skaler) ile veya başka bir vektör ile çarpılabilir ve bölünebilir. Aynı zamanda yönü değiştirilmemek şartı ile ötelenebilirler. Eğer bir vektör çizip büyüklük birimine de “Newton” derseniz, kuvvet kavramı ortaya çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder